Разходки

Еднодневна разходка до хижа Мальовица

Доста бяхме слушали и чели за хижа Мальовица и един слънчев ден решихме, че е време да я посетим. Всъщност търсихме лежерна разходка на около час път от София и ни препоръчаха тази дестинация. 

Пътя е хубав, разбира се има си завои, на които трябва да се внимава. Преди  началото на пътеката ЦПШ Мальовица има голям платен паркинг, на който може да се остави колата. Цената е поносима на ден и предпочетохме да ползваме паркинга, вместо да оставим колата на самият път. След паркинга се открива голяма поляна, от където започва пътеката. Подходяща е за пикник, но има и заведения за хранене. 

Колкото и банално да звучи, препоръчително е да сте с подходящи дрехи и най-вече обувки. Щеките и удобна шапка също според мен са задължителни. Пътеката започва с приятна сянка и пътека покрита на места с камъни. Има няколко места, на които ще трябва да минете по локви, които не са дълбоки, но е добре обувките Ви да не пропускат вода. С напредване на пътеката става малко по-стръмна, все по-малко сенчеста и изградена основно от камъни. Казвам всичко това, не за да Ви откажа, а за да вземете подходящи обувки и дрехи. 

Пътеката е подходяща и за деца и по-възрастни. През събота и неделя е доста популярна и има повече посетители. 

Има две чешми по пътеката, така че можете да не носите много шишета за вода. 

Хижата е на около един час от началото на пътеката, в зависимост от темпото Ви на ходене. Ние не ходехме бързо и си правехме почивки, не само за отдих, но и за снимки. Наслаждавахме се на чистият въздух и приказните гледки.

Въпреки, че доста хора категоризират разходката до хижата подходяща за начинаещи и лесна, за мен лично не беше от най-лежерните разходки. Но определено си заслужаваше, защото беше много зареждаща с положителни емоции и преживявания. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *