Разходки

Еднодневно зареждане на 7-те Рилски езера

След зареждащата разходка до Мальовица, решихме че е време да посетим и 7-те Рилски езера, които се намират в близост.

Както стана ясно от предната разходка до хижа Мальовица, определено сме начинаещи в ходенето по планините. За това за нас лифта беше добра алтернатива за качване до хижата, от където започва пътеката до езерата. 

Преди лифта има платен паркинг, таксата на ден не е голяма и те настаняват на избрано от тях място. Имайте предвид, че потока от хора е доста голям събота и неделя и  свободни паркоместа намаляват бързо. Опашките за лифта също са по-големи и може да се наложи да почакате. 

Добре е да проверите работното време на лифта, за да не се окаже, че ще е необходимо да слизате пеш. Особено на слизане опашката беше дълга и се изчакваше повече време. 

Леко вмъквам, че е добре да сте с удобни обувки и подходящи дрехи. Още на лифта усетихме понижаване на температурите и се облякохме с т.нар. soft shell яке, което помага и при вятър. 

На пътеката има само една чешма, така че си вземете подходящо количество вода и храна. 

След като слезете на лифта ще видите жижата, от където и тръгва самата пътека. В началото е по-стръмна и се минава по каменна пътека. Малко след началото се открива гледка и към първото езеро.

Езерото с най-ниска надморска височина е Долното езеро – 2095 метра. Дълбочината му достига 11 метра. 

Началото на пътеката ме измори, но след това пътеката става много по-лесна за ходене без да има стръмни участъци. Седнахме да си починем и с гледка към хижата и две от езерата.  

Следващите езера, които ще видим са Рибното, Трилистника и Близнака. 

Рибното е най-плиткото езеро от всички езера, дълбоко е само 3 метра. В единият му е край е разположена хижата “ Седемте езера“.  

Езерото Близнака заема площ 168 декара с дълбочина 28 метра. Намира се на 2282 метра. 

Казват, че Харамията бди над това езеро и често мога да се види неговото отражение в езерото. 

Много красива панорамна гледка към езерата се открива в края на пътеката и малко по-късно ще я видите. 

Продължихме към следващото езеро Бъбрека, което е с най-стръмни брегове от 7те езера. Намира се на 2282 метра и е дълбоко 28 метра. 

Решихме да си полегнем на поляната до езерото и да съберем малко слънчеви лъчи. Водата е кристално чиста и на брега може да се видят рибките, които плуват в езерото. 

Решихме да продължим и към следващите езера. 

Следващото езеро по надморска височина е Окото – 2440м. Дълбочината му достига 37,5 метра и заема площ 6,8 хектара. Някои хора наричат това езеро Сърцето. 

Пътеката обаче вече става стръмна и камениста.

Езерото с най-голяма надморска височина е Сълзата – 2535м. Дълбоко е 4,5 метра и заема площ 7 декара. Името си носи заради кристалните и прозрачни води. Смята се, че от тук води началото си река Черна, която е приток на Струма. 

Около час и малко ни отне да се качим на място с 360 градусова гледка към всички езера. Никак не е лесна пътеката, но определено си заслужава гледките, които ще видите.  

Понякога не можеш да опишеш с думи какво ще видиш на определено място. Именно така е и тук, просто трябва да се види. 

Честно казано нямах очаквания, че ще мога да се изкача и да видя всички езера, но красивите гледки ти дават енергията. Слязохме до хижата пак с почивки. Решихме да похапнем и след това да се качим на лифта, за който имаше огромна опашка. Не ни допадна вкуса на храната в хижата, определено на Мальовица беше много по-вкусно. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *