Разходки

Есенна разходка около село Боснек

Случвало ли Ви се е да искате да поспите малко повече в неделният ден, но да не пропуснете хубавото време за разходка на някое местенце, което не сте посещавали? Признавам се, че на мен се случва често 🙂 За това, често ми се налага да потърся място, което е близо до София и да става за разходка за няколко часа.

За това Ви предлагам една близка до София дестинация, но много приятна за разходка – извор „Живата вода“ до село Боснек. Дестинацията е сравнително не толкова известна, но по нищо не отстъпва, като красота с други по посещаеми места до столицата. Селото е на 5км от отбивката от магистралата за село Боснек. В близост се намира и язовир Студена, който също е приятен за разходка.

В края на селото има голяма поляна, на която можете да паркирате и ще видите указателни и информативни табели. По цялата пътека до извора има маркировка, което прави разходката подходяща и за по неориентираните. Няма катерене или спускане, което прави разходката приятна, дори и за деца. Има няколко малки участъка, през които пътеката е застлана от камъни и е добре да сте с подходящи обувки.

От паркинга до извора е около 40 до 60 минути ходене, но ако ходите по бързо, можете да вземете прехода за по кратко време. На няколко места по пътеката ще срещнете маси и пейки, както и подходящи места за палене на огън.

Ако продължите по пътеката и пресечете реката, ще стигнете до пещера „Живата вода“. Пещерата не е благоустроена и няма изградено осветление. Възможно е да се влезе в нея, като входа е нисък, но след това става по високо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *